קפריסין היוונית – קצת רקע

אוכלוסיית קפריסין מונה כ-1.25 מיליון תושבים, כאשר 77% מהתושבים הם יוונים. עיר הבירה לפקוסיה (ניקוסיה) מונה כ-334,000 תושבים בחלק היווני ועוד 164,000 תושבים בחלק הטורקי.

להבדיל מהשקעות בארה"ב למשל, היתרון למשקיעים ישראלים בקפריסין הוא המיקום הגיאוגרפי והמרחק הקצר מהארץ. טיסה לקפריסין אורכת כשעה בלבד, דבר שמקל על ניהול ההשקעה, הזמינות והמרחק שלכם מהנכס בו השקעתם. בין ישראל לקפריסין ישנם קשרים הדוקים המאפשרים לישראלים להרגיש שם מאוד בנוח, עניין זה הוא משמעותי במיוחד להפעלת קשרים אישיים ולמציאת הזדמנויות נדל"ן כדאיות.

הכלכלה הקפריסאית ידועה ביציבותה וביכולתה לעמוד במשברים כלכליים שונים, כמות המובטלים במדינה נמוך במיוחד, והעובדה שמדובר במדינה המונה כמיליון וחצי תושבים בלבד, מאפשרת לה להתמודד עם כל משבר במהירות יחסית.
קפריסין הינה מדינה עצמאית החל משנת 1960 ובשנת 2003 היא הצטרפה למדינות האיחוד האירופאי. בשנת 2008 החלו להשתמש במטבע הרשמי של האיחוד – הרי הוא האירו. מאז ועד היום, הכלכלה הקפריסאית הצליחה לספק את כלל צרכיהם של התושבים בהצלחה רבה וללא נפילות משמעותיות. הכלכלה המקומית מוכיחה את חסינותה ויכולותיה להתמודד עם משברים מכל סוג, מה שמאפשר למשקיעים ישראליים רבים לרכוש בה נכסים בראש שקט. המשבר בשנת 2013 בקפריסין נגרם כתוצאה מהתנהלות כלכלית שגויה של האיחוד האירופאי, אך עד מהרה הצליחה קפריסין לצאת ממנו, כאילו לא היה. מחירי הנכסים בקפריסין נמוכים בעשרות אחוזים בהשוואה למחירי הנכסים בישראל. כיום ניתן לקנות נכס בפחות מחצי מיליון ₪ וליהנות מהשקעה טובה ומניבה ללא הון עצמי גבוה עם אחוזי תשואה גבוהים מהשכרת הנכסים.
הכלכלה המקומית רואה במשקיעים ישראלים יתרון המסייע להתפתחות הכלכלה המקומית ובשונה ממדינות רבות בעולם המטילות מיסים גבוהים במיוחד על משקיעים זרים, לא כך בקפריסין. בעקבות המיסוי הנמוך במדינה, המשקיעים הישראליים נוהרים ונהנים במיוחד להשקיע במדינה, כך שהיתרון למשקיע הוא כפול. מצד אחד, השקעה במדינה אירופאית במחיר זול מרוב המדינות במרכז ובמערב היבשת ומצד שני קבלת ההגנות שמספקת הרגולציה המסודרת והמתקדמת של האיחוד האירופאי.

אחד מהיעדים המבוקשים בהשקעה בחו"ל היא קפריסין, משקיעים טובים לוקחים בחשבון את כלל הסיכונים וההזדמנויות הפיננסיות של ההשקעה. משקיעים ישראלים יכולים לרכוש נכסים בקפריסין, כולל דירות מגורים, וילות, דירות להשקעה ונכסים מסחריים. המחירים בקפריסין יחסית זולים בהשוואה לישראל, ובכך הם מעניינים את המשקיעים הישראלים שמחפשים יתרון כלכלי והשקעה בשוק נדל"ן בחו"ל. בנוסף, ישראלים גם משקיעים בקפריסין בתחום התיירות. היות וקפריסין היא מדינה פופולרית בקרב התיירים הישראלים, יש למשקיעים לא מעט הזדמנויות עסקיות בתחום זה. משקיעים ישראלים יכולים לפתוח מסעדות, מלונות, חנויות ועסקים תיירותיים נוספים בקפריסין כדי לשפר את תשואותיהם וליהנות מתנאי עסקי טובים באי. יש לציין כי בכל השקעה בחו"ל יש להתעקש על ייעוץ מקצועי כדי להבטיח שההשקעה תהיה מוצלחת ותעניק תשואה למשקיעים. כמו כן, יש לקחת בחשבון את החוקה המקומית ואת האספקטים המסחריים והמשפטיים הנוגעים להשקעה בקפריסין, כדי למנוע חוסר הבנה ובעיות מתמשכות בעתיד.

בשנים האחרונות קפריסין סומנה על ידי משקיעים רבים כיעד מצוין להשקעה והסיבה היא פשוטה, החזר השקעה ותשואה גבוהים, כך שאתם המשקיעים מרוויחים פעמיים: בפעם הראשונה מעליית מחירי הנדל"ן בקפריסין ופעם נוספת מתשואה כפולה ואף משולשת מהתשואה שהייתם מקבלים על אותו נכס בישראל.
זה לא סוד שמשקיעי נדל"ן רבים מהעולם בכלל ומישראל בפרט נושאים את עיניהם ליעדי השקעות חמים ואטרקטיביים מעבר לים, שוק הנדל"ן הישראלי מטפס מעלה בצורה חסרת רסן למעלה משני עשורים, דבר המקשה על המשקיעים לאתר עסקאות אטרקטיביות, כמו אלה שניתן למצוא בקפריסין, הנמצאת במרחק כשעת טיסה אחת בלבד מישראל.

מחירי הנדל"ן הגבוהים בישראל מחייבים את המשקיעים להשקיע סכומי כסף גבוהים מאד ואף פוגעים באחוזי הרווחיות והתשואה השנתית מהשכרתם ובל נשכח את כלל האצבע בעולם הנדל"ן: ככל שעלות הנכס נמוכה יותר, אחוזי התשואה גבוהים יותר ולהיפך.

ניתן לצפות במגמת הנדל"ן האירופאית, שרק מתחילות את הזינוק במחירים, כשני עשורים אחרי מדינת ישראל, זאת גם הסיבה שחשוב שנכיר את המגמות והכוחות המשפיעים על מחירי הנדל"ן בקפריסין, וזאת על אף גודלה הפיזי. קפריסין סומנה בשנת 2021 כאחד היעדים האטרקטיביים ביותר בעולם למשקיעים ישראליים.
נכסי נדל"ן בקפריסין היו מבוקשים במשך שנים רבות בעיקר בקרב אזרחים בריטיים שראו בקפריסין מקום מושלם לבלות בו את שנותיהם המתקדמות. השקעותיהם המסיביות לאורך השנים הפכו את קפריסין למקום השקעה מבוקש ובכך הבריטים עזרו לשמור על יציבות השוק, גם לצד משבר הקורונה, קפריסין מראה התאוששות והביקושים כבר חזרו לרמתם המקורית ואף עברו אותה. בעשור האחרון קפריסין רושמת צמיחה מואצת, כאשר בכל שנה נבנים עוד ועוד פרויקטים למחירה, דבר הגורם ביחס ישר לעלייה הדרגתית במחירי הנדל"ן.

בעבר התבססה כלכלת קפריסין על גידולים חקלאיים, אך כיום בגלל נטישת הצעירים את הכפרים, ובגלל המחסור במים הכלכלה בקפריסין נסמכת באופן משמעותי על תיירות מאירופה. בכל שנה זורמים מיליוני תיירים לאי, כדי ליהנות מחופי הים באביב, בקיץ ובסתיו, ומאתרי הסקי בחורף. תעשיית החתונות באי נחשבת למשגשגת, כיוון שזוגות שנתקלים בקשיים להתחתן בארצם מגיעים להתחתן באי. אזורי הנופש העיקריים הם אזור איה נאפה, שהמלונות הפשוטים שנמצאים בו, מושכים קהל צעיר, אזור לימסול, בו בתי מלון יוקרתיים יותר, אזור נוסף הוא פאפוס, שמושך משפחות וקהל כללי. באזור לאצ'י יש כפרים קטנים ושקטים, ומלונות ביתיים.

יוקר המחייה בישראל לעומת קפריסין
אחד מהשיקולים המרכזיים של ישראלים לעבור לקפריסין, הינה השאיפה לקיים חיים נוחים ונעימים , תוך הוצאה נמוכה יותר. זהו כיוון מחשבה שמתאים במיוחד למי שמסוגל להתפרנס מעבודה מהבית ( אינטרנט / עבודה על המחשב ), או לפנסיונרים, או למי שיצר לעצמו מקור הכנסה יציב (למשל מי שיש בבעלותו נכסים בארץ, או באירופה, שאותם הוא משכיר) אך עלול לא להתאים למי שמקווה למצוא כאן עבודה : הן מכיוון שלאזרחי ישראל אין אפשרות קלה להשיג כאן ויזת עבודה חוקית (אלא אם כן יש ברשותם דרכון אירופאי) והן מכיוון שקשה למצוא עבודה ללא יוונית והן מכיוון שרמת השכר כאן היא נמוכה משמעותית מזו של ישראל. ישנם, כמובן, יוצאי דופן, כמו ישראלים שמגיעים לעבודות מיוחדות, בתחומים של הייטק / בנקאות / חברות פורקס / קשרי תיירות עם ישראל ואז מצבם שונה, מכיוון שיש להם מומחיות מסויימת (וגם יתרון של שליטה בעברית) המקנה להם אפשרות לעבוד באופן חוקי ולקבל שכר טוב.
המחירים הנמוכים בקפריסין באים לידי ביטוי בעיקר בתחום הנדל"ן ובעיקר בחלקים מסוימים של האי למשל בפאפוס ובלרנקה שבהם ניתן להגיע לדיור יפה, עם בריכת שחייה וכיו"ב במחיר שהוא נמוך מאד בהשוואה לישראל. גם בשאר ההוצאות היומיומיות, קפריסין זולה יותר מישראל, אבל המחירים ניכרים בעיקר בעלויות הדיור.
יוקר המחיה בישראל נידון בחדשות כל יום מחדש, האם גם בקפריסין עלות המחייה גבוהה כמו בישראל? ראשית הממשל בקפריסין מסבסד את מחירי החשמל ופועל להפחתת המע"מ על עשרות מוצרי מזון בסיסיים. בנוסף, נבדקו עוד מאות מוצרים ומסתבר שסל הקניות הממוצע עומד על פער של 35% במחיר לטובת קפריסין.

תחבורה
בישראל מוטל מס קנייה בשיעור של 83% ממחיר הרכב, עובדה זו מקפיצה את מחירי הרכבים לכמעט פי שניים ממחירי הרכבים בקפריסין בפרט, באירופה ובעולם בכלל. בקפריסין ניתן לרכוש רכב חדש במחיר של 18,000 יורו (כ-70,000 ₪) בעוד אותו רכב בישראל יעלה כ-160,000 ₪, פי 2.5 במחיר! העברת בעלות בקפריסין תעלה לכם 8.2 יורו, בעוד בישראל תשלמו 205 ₪, פי 550 במחיר!!
טסט עושים בקפריסין פעם בשנתיים, והמחיר 35 יורו. בישראל הטסט הוא פעם בשנה והמחיר הממוצע כ-1,400 ₪!
חנייה בשדה התעופה תעלה לכם 3 יורו ליום, ובישראל… 45 ₪ ליום, פער של כ-280% במחיר.
ביטוח מקיף וביטוח חובה יעלו בקפריסין כ-500 יורו לשנה, בעוד שבישראל נשלם כ-4,200 ₪ בממוצע, פער של מעל 70% במחיר לטובת האי קפריסין. בנוסף, מחיר הדלק כעת בקפריסין עומד על 5.4 ₪ לליטר, בדיוק אותו דלק בישראל עולה 7.7 ₪ לליטר, פער נוסף של 30% במחיר.

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

מה עדיף משכנתא? הלוואה חוץ בנקאית או שיעבוד נכס קיים בישראל לטובת קניית נכס בקפריסין?

תשואה מובטחת- אין דבר כזה!

הסעות ומגורים בקרבת בתי הספר והגנים – סקירה של אזור פאפוס והסביבה

לימודים בקפריסין – מגיל גן ועד אוניברסיטה

ביטוח בריאות פרטי בקפריסין – חשוב שתדעו

צפי תשואה בפאפוס – 2023

צפי התשואה בלימסול- 2023

צפי תשואה בלרנקה – 2023

שיטות המיסוי בקפריסין

חישוב מס ההכנסה למשקיעים ישראליים בקפריסין

וויזה – אשרה המיועדת למעוניינים לעבוד בקפריסין ואינם אזרחים של מדינות האיחוד האירופאי

אשרה לשהיית קבע בקפריסין המסלול המהיר והמסלול האיטי

מסלול Pink Slip ו Category F

היתר עבודה צהוב בקפריסין Yellow Slip

וויזה לנוודים דיגיטליים בקפריסין Pink Slip

היכן כדאי להשקיע? בלרנקה, בפאפוס או בלימסול?

מה עדיף לקנות בקפריסין היוונית? נכס ישן או נכס חדש?

פרופיל המשקיע הישראלי ותהליך רכישת הנכס בקפריסין

האם כל אחד יכול לקבל תושבות קבע בקפריסין?

תשלומים נוספים שיש לקחת בחשבון בנוסף לעלות הנכס

השקעה במוקד תיירותי מבוקש והפחתת סיכונים

ג'ניפר לופז ולב לבייב כבר קנו נכסים בקפריסין ואתם?

השקעות נדל"ן בקפריסין הטורקית

ניהול דירה בקפריסין – עשה זאת בעצמך